2023-24 KIŞ SEZONU STATÜSÜ

Yeni sezonumuzda statü oldukça farklılık göstermekle birlikte oyuncuların tavlaya doyacakları heyecanlı bir tablo ile karşınızda olacağız. Sezon 3 aşamalı olarak gerçekleştirilecek ve her bir aşama birbirinden çekişmeli karşılaşmalara sahne olacak. İşte detaylar...

1.AŞAMA - Lig Etabı ve Play Offlar

Bu aşamada oyuncular 3 gruba ayrılacak. A, B ve C gruplarında oynanacak lig usulü karşılaşmaların ardından başarı gösteren 16 oyuncu 2.aşamaya yani son 16 turuna kalacaklardır.

Bu aşamada gruplar belirlenirken son 5 sezon başarı puanı sıralaması esas alınacak olup uygulanan yöntem oyuncularımıza tablo halinde sunulacaktır.

Her grupta ilk 2 sırayı alacak oyuncular direkt son 16 turuna kalırken, gruplarını 3.bitiren ve en iyi galibiyet yüzdesine sahip 1 oyuncu daha son 16 turuna kalacaktır. Buna göre son 16 turunun 7 oyuncusu bu şekilde belirlenmiş olacaktır.

Kalan 9 oyuncu ise play off karşılaşmaları ile belirlenecektir. Play offta 2 galibiyete ulaşan (3 set üzerinden) son 16 ya kalmaya hak kazanacaktır.

Her grup kendi içerisinde eşleşmek üzere;

Üçüncü - Sekizinci (Üçüncü seriye 1-0 önde başlar)

Dördüncü - Yedinci (Dördüncü seriye 1-0 önce başlar)

Beşinci - Altıncı (Seri 0-0 dan başlar)

*Grubu 3.bitiren oyuncu en iyi üçüncü olarak son 16 turuna kalmışsa o grupta eşleşmeler bir sıra aşağıdan gerçekleştirilecektir.

Özetle her gruptan 2 oyuncu üst tura çıkarken, 6 oyuncu da o gruptan üst tura çıkacak diğer 3 oyuncuyu belirlemek için play off maçları oynayacaktır. Buna göre grubunda 8.sırada yer alacak oyuncunun bile üst tur şansı devam etmiş olacak. Hatta grupta en iyi üçüncü yer almışsa 9.sırada yer alacak oyuncu play off maçlarına katılabilecek.

(Eşit puanda maçlarını tamamlayan oyuncular ikili, gerekirse üçlü, dörtlü... averaj sistemine göre sıralanırlar. Genel averaj dikkate alınmaz. Bu kural tüm grup sistemindeki mücadeleler için geçerlidir.)

2.AŞAMA - Son 16 Turu

Bu turda lig etabında gruplarını ilk iki sırada tamamlayan toplam 6 oyuncu, en iyi üçüncü olarak 1 oyuncu ve play off maçlarından gelecek toplam 9 oyuncu mücadele edecektir.

Son 16 turunda oyuncular 4 erli 4 gruba ayrılacaktır ve lig usulü maçlar oynanacaktır.

DİKKAT: Bu aşamada maçlar belirlenecek (ilan edilecek) tarihte 1 gün içerisinde oynanacaktır.

1., 2. ,3. ve 4.grup isimlendirilmesiyle oynanacak maçların ardından gruplarını 1.tamamlayan toplam 4 oyuncu direkt çeyrek finale yükselecektir. Son sıradaki oyuncular ise elenecekler.

Gruplarını 2. ve 3.sırada tamamlayan oyuncular ise çeyrek final için play off maçlarına çıkacaklardır.

Eşleşmeler 1.Grup-2.grup ve 3.grup-4.grup arasında çaprazlama gerçekleşecektir. (İkinciler diğer grubun üçüncüleri ile eşleşecektir). Bu eşleşmelerde  2 galibiyete ulaşan (3 set üzerinden) çeyrek finale kalırken ikinciler seriye 1-0 önde başlayacaktır.

Yukarıdaki adımlar dikkatle incelendiğinde Son 16 turundaki dörtlü gruplarda her bir sıranın ayrı bir önemi olmakta.

Bu aşamada grupların belirlenmesi kura ile gerçekleştirilecek olup, maçlar öncesinde tüm oyuncular yer alacakları grupları kendi çekecekleri kura ile belirleyecekler.

3.AŞAMA - Finaller

ÇEYREK FİNAL: Çeyrek finale kalan 8 oyuncu finale kadar giden yolu gösterir şekilde kura ile eşleşirler. (Son 16 turunda gruplarını birinci sırada tamamlayan oyuncular çeyrek finalde birbirleriyle eşleşemezler). Çeyrek finalde rakibine karşı 2 maç kazanan (3 set üzerinden) oyuncu yarı finale yükselir.

YARI FİNAL: Yarı finalde rakibine karşı 2 maç kazanan (3 set üzerinden) oyuncu finale yükselir.

FİNAL: Finalde rakibine karşı 3 maç kazanan (5 set üzerinden) oyuncu ŞAMPİYON olur.

 

Swiss Backgammon Tournament System